Sistemul endocannabinoid

Sistemul endocannabinoid

Tot mai multe persoane aud în zilele noastre diferite păreri legate de planta de canabis și modul în care acționează aceasta asupra organismului uman. Luând în considerare studiile făcute pe baza acesteia, cercetătorii au pus în evidență și procesul pe care îl are în vedere sistemul endocannabinoid.

Cuprins

Ce este sistemul endocannabinoid?

Deși nu a fost făcut foarte cunoscut, sistemul endocannabinoid reprezintă unul dintre organismele vitale ale corpului uman. Acesta, din urmă, reprezintă o structură independentă, ce este capabilă să primească informații din mediul extern, prin corelarea unor simțuri, pe care, mai apoi le interpretează, permițând întregului corp să interacționeze cu datele primite. După cum este cunoscut, fiecare celulă ce aparține organismului este organizată în funcție de diversitatea sa structurală, construind diferite organe, care la rândul lor constituie o funcție specifică pentru a permite funcționarea normală a corpului.

Sistemul endocannabinoid este un sistem intercelular, compus din trei părți distincte, anume moleculele libere, chimice, plutitoare, receptorii ce stau la suprafața celulelor și enzimele care produc și descompun substanțele chimice cu rol de activare. Locurile în care se compun aceste celule sunt numite receptori canabinoizi, ce acționează precum niște încuietori ce controlează comunicațiile dintre celule. Așadar, dacă receptorii canabinoizi pot fi considerați având rolul de “încuietori”, atunci endocannabinoizii pot avea statutul de „chei” ale acestora.

Sistemul endocannabinoid poate fi descris drept un sistem ce se ocupă de neurotransmisie, fiind perceput ca o variantă îmbunătățită a sistemului ancestral ce se regăsește în structura plantei, aici surprinzându-se și natura componentelor cu acidul arahidonic. Acesta este un acid gras omega-6, ce are un rol important la participarea în cadrul proceselor de semnalizare a plantelor și animalelor, cu rol protector împotriva infecțiilor, controlând creșterea mușchilor, umplerea trombocitelor, inflamația și vasodilatația.

sistemul endocannabinoid

Cum funcționează?

Există doi rceptori principali care se ocupă de formarea și susținerea sistemului endocannabinoid, anume CB1 și CB2. Pe lângă aceștia doi deja cunoscuți, cercetătorii au raportat și existența celui de-al treilea receptor, numit GPR55, toți aceștia constituind o formațiune pentru proteinele transmembranare, ce au în vedere trimiterea semnalului extracelular în interiorul unei celule.

Receptorii cu numele de CB1 sunt considerați receptori metabotropi, predominanți în interiorul creierului, distribuția lor fiind foarte recunoscută în cadrul organismului uman. Aceștia se regăsesc cu precădere în hipocamp, ganglionii bazali, cortex și cerebel, fiind mai puțin prezenți în locuri precum cele care aparțin amigdalelor, hipotalamusului, talamusului, măduvei spinării sau alte zone ale creierului. Totodată, aceștia sunt identificați în mai multe organe periferice, fiind în acest fel prezente și în adipocite, ficat, plămâni, mușchi neted, tractul gastrointestinal, organele de reproducere, sistemul imunitar, nervii periferici senzoriali și cei simpatici.

De asemenea, legat de receptorii CB2, se remarcă cum distribuția lor este variată, limitându-se, în principal, la periferia celulelor sistemului imunitar, mai precis, în zone precum macrofage, neutrofile, limfocite B, limfocite T, și celule microgliene. De asemenea, în urma unui studiu, s-a demonstrat cum receptorul CB2 a fost regăsit și în fibrele nervoase ale pielii, celule osoase precum osteoblaste, osteocite și osteoclaste, ficat și celule secretoare de somotostastină în pancreas. Conform unor dovezi recente, s-a ajuns la concluzia conform căreia receptorul CB2 controlează comportamentele emoționale precum schizofrenia, anxietatea, depresia, și memoria.

Așadar, dacă doriți să vă axați pe coordonarea acestei conexiuni dintre minte și corp, cel mai benefic este să aveți în vedere restabilirea sistemului endocannabinoid, întrucât funcția principală a acestuia este dominantă în reglarea și menținerea homeostaziei în organism. Homeostazia reprezintă starea de echilibru optim al corpului, iar sistemul în cauză contribuie la promovarea acesteia, și totodată ajută creierul și fizicul să poată percepe mai bine o schimbare și să răspundă în mod adecvat.

Funcții principale ale sistemului endocannabinoid

Fiind un sistem complex, ce se ocupă cu stabilirea și reglarea multor componente ale corpului, acesta are o influență puternică asupra întregului corp, câteva dintre funcțiile sale principale fiind reprezentate de aspecte precum: reglarea metabolismului, reglarea somnului, senzația de foame, senzația de durere, îngrijirea memoriei, funcția imunitară.

Așadar, sistemul prezentat mai sus funcționează prin componentele sale, anume endocanabinoizii, ce sunt molecule cu rol în activarea unor receptori celulari, declanșând, în acest fel, reacții benefice în interiorul acestora. Pentru funcționarea normală a acestuia, vă puteți consulta cu medicul dumneavoastră pentru a afla sfatul unui specialist în domeniu, însă până atunci, întrucât acest articol este unul de natură informativă, vă vom oferi ca punct de pornire, câteva alimente ce vă pot ajuta la îmbunătățirea acestuia. În acest fel, pentru a asigura sănătatea sistemului dumneavoastră, puteți consuma grăsimi sănătoase, precum cele din pește, nuci, semințe, întrucât endocanabinoizii provin și din acizi grași omega-3.