ulei chimen negru

Ulei de chimen negru – 10 beneficii pentru sănătate

Oamenii se bucură de beneficiile uleiului de chimen negru de aproape trei mii de ani. Făcut din semințele unei plante anuale frumoase, cu flori albastre sau albe, uleiul a fost folosit pentru o gamă largă de afecțiuni, de la acnee și inflamație până la pierderea în greutate și hipertensiune arterială. Semințele măcinate sunt folosite în multe țări ca si condiment pentru o gamă largă de feluri de mâncare.

Uleiul de chimen negru este folosit aproape universal astăzi. Se gașeste foarte ușor și este accesibi ca pret. Planta sa “mamă” crește acum aproape în toată lumea. Haide-ti să aflăm mai multe despre acest produs vegetal natural foarte respectat, pentru ce să-l folosim și cum.

Ce este uleiul de chimen negru?

Uleiul de chimen negru este produs din semințele negre de Nigella sativa, o plantă anuală din familia Ranunculaceae, originară din Bulgaria și România și din alte țări din Europa de Est. De asemenea, crește în Cipru, Iran, Turcia și Irak și este, de asemenea, naturalizat în Europa, nordul Africii și Asia.

Nigella mai este numită și chimen negru, coriandru roman și floare de fenicul.

Uleiul de chimen negru a fost utilizat pe scară largă în medicina tradițională și populară pentru tratamentul unei game largi de afecțiuni. Din acest motiv, nigella este uneori considerată un „panacea” – un vindecător universal.

Puterea uleiului de Nigella sativa provine dintr-un număr de ingrediente active: acid oleic, acid linoleic, trans-anetol, acid palmitic, cantități minore de nigelicină, nigellimină, nigellidină, N-oxid de nigellimină și aromatice, cum ar fi timochinona, p-cimenul, carvacrol, dihidrotimochinonă, α-tujen, timol,  β-pinenă, α-pinenă și trans-anetol și diverși alcaloizi. Fiecare ingredient joacă un rol special în tratarea diferitelor probleme de sănătate.

Un nivel ridicat de antioxidanți este un alt beneficiu al uleiului de chimen negru. Antioxidanții ajută la protejarea celulelor noastre împotriva daunelor constante cauzate de radicalii liberi. Antioxidanții reduc inflamația, protejându-ne de bolile de inimă, cancer, boala Alzheimer și o serie de alte probleme de sănătate. Ingredientul timochinona din uleiul de chimen negru este un antioxidant puternic și are efecte antiinflamatorii puternice.

Cuprins

Beneficiile uleiului de chimen negru

nigella sativa flower

Beneficii pentru pierderea în greutate

O analiză a mai multor studii arată că suplimentele cu ulei de chimen negru pot ajuta la scăderea indicelui de masă corporală și a circumferinței taliei. Nu au fost raportate efecte secundare de către persoanele care au luat acest supliment.

Un studiu din 2021 pe șobolani sugerează că uleiul de chimen negru poate ajuta la reducerea semnificativă a rezistenței la insulină și a greutății corporale.

Beneficii pentru frumusețe

Cercetările arată că uleiul de chimen negru poate ajuta la ameliorarea simptomelor de acnee, eczeme, psoriazis și alte afecțiuni ale pielii. De asemenea, ajută la catifelarea pielii, la hidratarea părului și funcționează ca un hidratant. Un gel care conține ulei de chimen negru este dovedit ca fiind deosebit de util în cazul acneei.

Oamenii de știință cred că îmbunătățirea pielii și a părului cauzată de utilizarea uleiului de chimen negru se datorează efectelor sale antiinflamatorii și antimicrobiene.

Beneficii pentru afecțiunile de sănătate

Vindecarea ranilor

Deși nu se înțelege cum funcționează, cercetările arată că uleiul de chimen negru ajută la accelerarea vindecării rănilor. Teoria este că se datorează proprietăților antiinflamatorii și antioxidante ale ingredientului din chimen negru numit timochinona. De asemenea, uleiul de chimen negru ajută la formarea de colagen.

Artrita Reumatoida

Două mici studii arată că un alt efect antiinflamator al uleiului de chimen negru este reducerea simptomelor poliartritei reumatoide. 

Uleiul de chimen negru poate ajuta la tratarea astmului

Un mic studiu pe 80 de pacienți cu astm bronșic arată că ingredientul activ al uleiului de chimen negru numit timochinona poate ajuta la tratarea simptomelor de astm prin relaxarea mușchilor căilor respiratorii și reducerea inflamației.

Studiul arată că administrarea de capsule de 500 mg de ulei de chimen negru de două ori pe zi timp de patru săptămâni a îmbunătățit considerabil controlul astmului.

Deși rezultatele sunt promițătoare, este nevoie de studii mult mai lungi și mai mari pentru a demonstra eficacitatea și siguranța pe termen lung a uleiului de chimen negru în tratamentul astmului.

Beneficiile uleiului de chimen negru pentru tratarea cancerului

Cercetările arată că ingredientul din uleiul de chimen negru numit timochinona afectează moartea celulelor în unele tipuri de celule canceroase, cum ar fi celulele canceroase ale creierului, celulele canceroase de sân și leucemia.

Până acum, cercetările privind efectele uleiului de chimen negru asupra cancerului au folosit animale și celule in vitro, dar nu și oameni vii. Încă nu se știe dacă aceeași eficacitate se va dovedi în tratarea cancerului la oameni.

Efectele uleiului de chimen negru asupra funcției hepatice și renale

Conform unui număr de studii mici, proprietățile antioxidante ale uleiului de chimen negru pot avea un rol pozitiv în protejarea rinichilor și a ficatului.

Într-un proces cheie, timochinona reduce nivelul de stres oxidativ cauzat de un dezechilibru de antioxidanți și radicali liberi din organism.

Stresul oxidativ este legat de o serie de probleme hepatice, cum ar fi ciroza, boala alcoolică a ficatului, hepatita și altele. Este, de asemenea, legat de probleme ale rinichilor, cum ar fi toxicitatea renală și boala cronică de rinichi.

Un studiu realizat în 2019 arată că uleiul de chimen negru este potențial util în reducerea dimensiunii pietrelor la rinichi și chiar în eliminarea completă a pietrelor la rinichi.

Probleme gastrointestinale

Practica medicinei populare arată că uleiul de chimen negru este util în reducerea simptomelor problemelor gastro-intestinale, cum ar fi indigestie, greață, balonare, vărsături, constipație și diaree. Se crede că acest efect se datorează proprietăților antiinflamatoare ale uleiului de semințe negre.

Unele studii arată că uleiul de chimen negru poate avea, de asemenea, un efect asupra pancreatitei, colitei și a altor tulburări gastro-intestinale. Pentru a afla exact cum funcționează, este nevoie de mai multe cercetări.

Beneficiile uleiului de semințe negre în tratarea hipertensiunii arteriale și a colesterolului crescut

Hipertensiunea arterială și nivelul colesterolului sunt cunoscuți ca factori de risc importanți pentru potențialele boli de inimă, așa că faptul că uleiul de chimen negru are un efect pozitiv asupra ambelor este o veste bună.

În analiza a zece studii randomizate controlate, administrarea suplimentului cu ulei de chimen negru a arătat o scădere a tensiunii arteriale diastolice și sistolice.

Un alt studiu clinic care sa concentrat pe adulții în vârstă care sufereau de hipertensiune arterială nu a găsit nicio reducere a tensiunii arteriale după utilizarea suplimentului cu ulei de chimen negru. Este clar că sunt necesare mai multe cercetări, dar dacă doriți să încercați uleiul de chimen negru pentru a vă trata hipertensiunea arterială, discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Studiile efectuate asupra femeilor cu obezitate și a adulților cu diabet zaharat de tip 2 arată că administrarea de capsule cu 2-3 grame de ulei de chimen negru pe zi, timp de două până la trei săptămâni, a redus semnificativ nivelul colesterolului rău și total.

Un alt studiu asupra persoanelor cu colesterol ridicat a constatat că luarea a 10 grame de ulei de chimen negru după micul dejun timp de șase săptămâni reduce drastic colesterolul rău.

Un studiu a constatat că 2,5 ml de ulei de chimen negru de două ori pe zi timp de opt săptămâni au redus drastic tensiunea arterială. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla doza optimă.

Beneficiile uleiului de chimen negru

Infertilitate

Un studiu clinic din 2014 pe bărbați cu infertilitate și număr scăzut de spermatozoizi a constatat că uleiul de chimen negru poate crește potențial mișcarea spermatozoizilor, numărul de spermatozoizi și volumul de spermă.

Cercetările efectuate pe șoareci au confirmat teoria conform căreia rezultatele se datorează efectului timochinonei, unul dintre ingredientele cheie ale uleiului de semințe negre.

Diabet

O analiză din 2019 a studiilor a demonstrat că sămânța neagră are potențialul de a reduce glicemia, de a îmbunătăți rezistența la insulină și de a regla hemoglobina.

Dacă este utilizat cu tratamente convenționale pentru diabet, cercetarea consideră că uleiul de chimen negru ar putea fi folosit ca tratament de succes pentru diabetul de tip 2.

Se sugerează că două grame de chimen negru întregi zdrobite pe zi pot reduce semnificativ nivelul de zahăr din sânge, precum și hemoglobina HbA1c, care este o măsură a mediei de zahăr din sânge timp de două până la trei luni.

Pe lângă semințele negre în capsule, se poate lua și uleiul de chimen negru cu aceleași rezultate. Un mic studiu asupra persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 sugerează că intre 1,5 ml și 3 ml de ulei de chimen negru pe zi, timp de aproximativ 20 de zile, au redus nivelul hemoglobinei HbA1c.

Alergii & Inflamații nazale

Un mic studiu din 2014 a folosit picături de ulei de chimen negru în nasul persoanelor cu rinită alergică, cunoscută și sub numele de “febra fânului”. Rezultatele arată că, după șase săptămâni, aproape 100% dintre participanți au raportat o stare îmbunătățită, cu mai puține strănuturi, nas înfundat, mâncărimi la ochi și toate celelalte simptome. Unii au raportat că simptomele “febrei fânului” au dispărut complet. 

chimen negru

Efecte secundare potențiale și riscuri

Uleiul de chimen negru și semințele de nigella măcinate sunt folosite ca si condiment în multe bucătării. Când este folosită în cantități destul de mici, nigella s-a dovedit a fi sigură pentru aproape toți oamenii.

Când vine vorba de utilizarea sa terapeutică, este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a se asigura că utilizarea uleiului de semințe negre este sigură în cantități mai mari, precum și pentru a afla cea mai potrivită doză pentru diferite afecțiuni.

Până acum, cele trei luni sau mai puțin de utilizare a uleiului de chimen negru nu au prezentat efecte secundare adverse. Un studiu arată că utilizarea a 5 ml de ulei de chimen negru pe zi timp de opt săptămâni a provocat balonare și greață la unii participanți.

Unii medici sunt îngrijorați de faptul că uleiul de chimen negru poate interacționa cu anumite medicamente procesate prin „calea citocromului P450”. Aceasta include warfarina și beta-blocante precum Lopressor.

O altă îngrijorare este că prea mult ulei de chimen negru ar putea fi dăunător pentru rinichi, deși majoritatea studiilor nu arată că uleiul de chimen negru are efecte negative asupra rinichilor. Doar un pacient cu diabet zaharat de tip 2 a avut insuficiență renală după ce a folosit capsule cu chimen negru cu 2-2,5 grame de chimen negru în fiecare zi timp de șase zile. Dimpotrivă, există o sugestie că uleiul de chimen negru ar putea proteja rinichii de leziuni.

Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să se abțină de la utilizarea uleiului de chimen negru, cu excepția unor cantități foarte mici ca aromă alimentară, din cauza lipsei unor cercetări suficiente.

În ciuda mileniilor de utilizare a uleiului de chimen negru pentru o serie de afecțiuni, medicina modernă este reticentă în a-l recomanda cu încredere ca tratament standard, fără cercetări pe termen lung și mai ample.

Dozare

nigella sativa

Nu există o doză stabilită pentru utilizarea uleiului de chimen negru pentru diferite afecțiuni. Diferiți practicieni sugerează doze diferite și nu există date suficiente pentru a arăta ce doză este cea mai eficientă.

Cel mai frecvent, uleiul de chimen negru a fost utilizat pe cale orală în doze de 1-2,5 grame pe zi, timp de una până la trei luni.

Persoanele cu astm bronșic care iau capsule de 1000 mg de ulei de chimen negru în fiecare zi timp de patru luni au raportat că această doză este eficientă și sigură.

Când vine vorba de pierderea în greutate și controlul zahărului din sânge, studiile sugerează că dozele de două până la trei grame de ulei de chimen negru pe zi, timp de opt până la douăsprezece săptămâni, sunt cele mai eficiente.

Concluzie

De mii de ani, uleiul de chimen negru a fost folosit în siguranță și cu mare succes în multe părți ale lumii. Beneficiile uleiului de chimen negru variază de la îmbunătățirea stării pielii și a părului și ajutarea la controlul greutății până la controlul diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale și afectarea celulelor canceroase.

Deși există o gamă largă de studii care se desfășoară în multe țări cu privire la eficacitatea uleiului de chimen negru pentru diferite afecțiuni, până acum cercetarea a fost limitată ca dimensiune și durată. Rezultatele produse sunt încurajatoare, dar insuficiente pentru a ajuta la recomandarea folosirii uleiului de chimen negru ca medicament standard.

Cu toate acestea, uleiul de chimen negru este utilizat pe scară largă ca medicament pe bază de plante și supliment. Pacienții care sunt interesați să-l utilizeze ar trebui să-și consulte medicul pentru a se asigura că nu interferează cu alte medicamente pe care le folosesc.

Referințe

Ahmad,A., Husain, A., Mujeeb, M. et al.(2013). O revizuire a potențialului terapeutic al Nigella sativa: o plantă miraculoasă. Asian Pac J Trop Biomed. 3(5): 337–352. Recuperate de la https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3642442/

 

Alsamarai, A.M., Abdulsatar, M., Hamed, A., Alobaidi, A. (2014). Evaluarea uleiului local de chimen negru în tratamentul rinitei alergice. Antiinflamatoare Agenți antialergici Med Chim. 13(1):75-82. Recuperate de la https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23855426/

Eid. A.M. Elmarzugi, N. A.,  Abu Ayyash, L.M. , Sawafta, M. N. si Daana,H. I. (2017). O Revizuire a Aplicațiilor Cosmeceutice și Externe ale Nigella sativa. J Trop Med. Recuperate de la https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5735686/

El-Magd, N.F.A., El-Mesery,M, El-Karef A., El-Shishtawy,M.M. (2021). Efectul de ameliorare al uleiului de semințe negre împotriva obezității induse de dieta bogată în grăsimi în șobolani prin calea Nrf2/HO-1. J Food Biochem 45(4):e13693. Recuperate de la https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33719073/

 

Gál, K. (2022). Beneficiile uleiului de chimen negru.  Medical News Today. Recuperate de la https://www.medicalnewstoday.com/articles/322948

Hamdan, A. Idrus, R.H. Mohd, Mokhtar, H. (2019). Efectele Nigella Sativa Asupra Diabetului Zaharat de tip 2: O Revizuire Sistematică. Int J Environ Res Public Health. 16(24):4911. Recuperate de la https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31817324/

 

Keyhanmanesh, R. Gholamnezhad, Z.  si Boskabady, M.H. (2014). Efectul relaxant al Nigella sativa asupra mușchilor netezi, mecanismele sale posibile și aplicațiile clinice. Iran J Basic Med Sci. 17(12): 939–949. Recuperate de la https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387229/

 

Khan, A., Chen, H., Tania, M. si Zhang, D. (2011). Activități Anticanceroase ale Nigella Sativa (Chimen Negru). Afr J Tradit Complement Altern Med.  8(5 Suppl): 226–232. Recuperate de la https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387229/

Khan, M. A. si Afzal, M. (2016). Compoziția chimică a Nigella sativa Linn: Partea 2 Progrese Recente. Inflamofarmacologie. 24: 67–79. Recuperate de la https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4883276/

 

Kheirouri, S., Hadi, V., Mohammad Alizadeh, M.  (2016). Efectul Imunomodulator al Uleiului de Nigella sativa asupra Limfocitelor T la pacienții cu Artrită Reumatoidă. Immunol Invest. 45(4):271-83. Recuperate de la https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27100726/

 

Majdalawieh, A.F. si Muneera W. Fayyad, M.W. (2016). Progrese recente în ceea ce privește proprietățile anticancer ale Nigella sativa, un aditiv alimentar utilizat pe scară largă. J Ayurveda Integr Med. 7(3): 173–180. Recuperate de la https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052360/

McGrane, K. (2020). Ce este uleiul de chimen negru? Tot ce trebuie să știți. Healthline. Recuperate de la https://www.healthline.com/nutrition/black-seed-oil

Namazi , N. , Larijani, B., Ayati, M. H.,  Abdollahi, M. (2018). Efectele Nigella sativa L. asupra obezității: o revizuire sistematică și meta-analiză. J Ethnopharmacol  219:173-181. Recuperate de la https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29559374/

 

Sahebkar, A., Soranna, D.,Liu, X., Thomopoulos, C., Simental-Mendia, L.E.,  Derosa, G., Maffioli, P., Parati, G.  (2016). O revizuire sistematică și meta-analiză a studiilor randomizate controlate care investighează efectele suplimentării cu Nigella sativa (sămânță neagră) asupra tensiunii arteriale. J Hypertens. 34(11):2127-35. Recuperate de la https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27512971/

 

Shakeri, F. Gholamnezhad, Z. Mégarbane,B.,  Rezaee, R. si Boskabady,M.H. (2016). Efectele gastrointestinale ale Nigella sativa și constituentul său principal, timochinona: o revizuire. Avicenna J Phytomed. 6(1): 9–20. Recuperate de la https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4884214/